Main Article Content

Pablo Augusto Vailati
Universidad Argentina de la Empresa
Argentina
https://orcid.org/0000-0001-5067-5338
Ana Alejandra Fuentes Cuiñas
Universidad Argentina de la Empresa
Argentina
https://orcid.org/0000-0002-9349-4577
Juliana Gomis
Universidad Argentina de la Empresa (UADE)
Argentina
Vol. 26 No. 1 (2022), Articles (open section), pages 62-75
DOI: https://doi.org/10.17979/redma.2022.26.1.8857
Submitted: Dec 23, 2021 Accepted: Apr 4, 2022 Published: Jun 30, 2022
How to Cite

Abstract

The consumption of dairy milk has been falling for decades, while the intake of alternative non-dairy milks has increased. This article presents the results of a descriptive study carried out in the Greater Buenos Aires area (GBA) on the perception of plant-based drinks among consumers and non-consumers of dairy products. The sample comprised a total of 783 subjects (70% women), living, studying or working in GBA, and aged between 18 and 60 years (M=26.85, SD=9.12). The data for the study were collected using a self-administered online questionnaire. The results show that those who consume plant-based drinks solely for reasons of taste are aware of the nutritional value provided by animal milk. Likewise, those who consume dairy milk and its derivatives defend its nutritional value to a greater extent than those who do not. Consensus on the nutritional value of plant-based drinks was found to be greater among consumers of milk alternatives than among consumers of dairy products.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

References

Aguilar, P. V., Castro, M. L. P., y Villalobos, A. C. (2007). Lácteos bovinos y percepción de la leche caprina entre estudiantes de la Universidad de Costa Rica. Agronomía Mesoamericana, 18(1), 27-36.

Chacón-Villalobos, A. (2005). Aspectos nutricionales de la leche de cabra y sus variaciones en el proceso agroindustrial. Agronomía Mesoamericana, 16(2), 239-252.

Código Alimentario Argentino (1971). Boletín Oficial. Ley 18.824, decreto reglamentario N.° 2126/71. Buenos Aires, Argentina: Relaciones, Regulación, Pesca, Alimentos y Ganadería.

De Luis, D. A., Pérez Castrillón, J. L., Aller, R., y Culebras, J. (2007, August). Influencia del consumo de soja sobre la masa ósea. En Anales de Medicina Interna (Vol. 24, No. 8, pp. 361-364). Arán Ediciones, S. L.

Dyner, L., Batista, M., Cagnasso, C., Rodríguez, V., y Olivera-Carrión, M. (2015). Contenido de nutrientes de bebidas artesanales a base de almendras. Actual. Nutr. 16(1), 12-17.

Fuentes Cuiñas, A. A. (2019). Cambios en el consumo y percepciones en torno a la alimentación saludable de la leche tradicional y bebidas de origen vegetal. RIVAR (Santiago), 6(17), 1-14.

Fuentes Cuiñas, A. A., Vailati, P. A., y Lazzatti, G. L. (2020). Vegetarianismo y veganismo: percepciones en el consumo de bebidas de origen vegetal en el Área Metropolitana de Buenos Aires. RIVAR (Santiago), 7(21), 124-135.

García-Hernández, A., y Rodríguez-Hernández, G. (2021). Bebidas vegetales y bebidas funcionales. Consejo Editorial, 31.

McCarthy, K. S., Parker, M., Ameerally, A., Drake, S. L., y Drake, M. A. (2017). Drivers of choice for fluid milk versus plant-based alternatives: What are consumer perceptions of fluid milk? Journal of Dairy Science, 100(8), 6125-6138.

Medina, F. X. (2018). La construcción del patrimonio cultural inmaterial de carácter alimentario y sus retos en el área mediterránea: el caso de la Dieta Mediterránea. RIVAR, 5(14), 6-23.

Nájera, E. C., Espindola, Y. G. S., y García, B. G. (2021). ¿Bebidas vegetales o leche de vaca?. Ecofronteras, 22-24.

OMS., S. D. I. T. (2003). Dieta, nutrición y prevención de enfermedades crónicas. OMS (Organizacion Mundial de la Salud).

Önning, G., Åkesson, B., Öste, R., y Lundquist, I. (1998). Effects of consumption of oat milk, soya milk, or cow’s milk on plasma lipids and antioxidative capacity in healthy subjects. Annals of nutrition and metabolism, 42(4), 211-220.

Rivera, J. A., Muñoz-Hernández, O., Rosas-Peralta, M., Aguilar-Salinas, C. A., Popkin, B. M., y Willett, W. C. (2008). Consumo de bebidas para una vida saludable: recomendaciones para la población mexicana. Boletín médico del Hospital infantil de México, 65(3), 208-237.

Sabate, J., y Ang, Y. (2009). Nuts and health outcomes: new epidemiologic evidence. The American journal of clinical nutrition, 89(5), 1643S-1648S.

Salmerón Campos, R. M. (2021). Leche y bebidas vegetales. Universidad Iberoamericana de Puebla.

Sanz, Y., Collado, M. C., y Dalmau, J. (2003). Probióticos: criterios de calidad y orientaciones para el consumo. Acta pediátrica española, 61(9), 476-482.

Sethi, S., Tyagi, S. K., y Anurag, R. K. (2016). Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review. Journal of Food Science and Technology, 53(9), 3408-3423.

Sharma, R. (2005). Market trends and opportunities for functional dairy beverages. Australian journal of dairy technology, 60(2), 195.

USDA. (2005). Dietary guidelines for americans. Washington, D.C: U.S Department of Health and Human Services / U.S Department of Agriculture.

Zapata, M., Rovirosa, A., y Carmuega, E. (2016). La mesa Argentina en las últimas dos décadas. Cambios en el patrón de consumo de alimentos y nutrientes. CESNI.

Most read articles by the same author(s)