Analysis of the gastronomic potential of extra virgin olive oil as a basis for oleotourism experiences in Extremadura
Main Article Content
Abstract
The aim of this article is to analyse the gastronomic potential of extra virgin olive oil (EVOO) for the creation of olive oil-related experiences in Extremadura and the promotion of oleotourism in the region. EVOO has been part of Extremadura’s culture and cuisine for thousands of years, and is a rich source of tourist activities and experiences. The study examines the importance of EVOO at an international, national and regional level, its connection with tourism, and its strong association with Extremadura’s cuisine. Data in relation to EVOO, oleotourism, traditional Extremaduran dishes, and new culinary techniques were collected from secondary sources, while primary data on the oleogastronomic potential of Extremadura were collected through a series of personal interviews with professionals from the culinary and catering sector. A qualitative analysis was carried out using NVIVO12, following which the relevant data were visualised as diagrams and word clouds as the basis for proposals for gastronomic experiences related to oleotourism and how to market them.
Keywords:
Downloads
Metrics
Article Details
References
Alvarado, Eduardo (2016). A modo de Prólogo. En López, José Manuel y Martín, Daniel (Eds.), Aceite de Oliva Virgen Saber y Sabor de Extremadura (pp.17-18). Junta de Extremadura.
Chamorro, María Inés (2008). Tradiciones, Alimentos y Recetas de La Cocina Extremeña. Ediciones Trea.
Domecq, Marina (1999). Gusto y Gustos de Extremadura. El viso ediciones.
Ferrero García, Juan José (2016). Aceites de Oliva Virgen con Denominación de Origen Protegida en Extremadura. En López, José Manuel y Martín, Daniel (Eds.) Aceite de Oliva Virgen Saber y Sabor de Extremadura (pp. 117-137). Junta de Extremadura
Fox, Renata (2007). Reinventing the gastronomic identity of Croatian tourist destinations. International Journal of Hospitality Management, 26(3), 546-559. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2006.03.001
Hernández, José Manuel, Campón, Ana María y Folgado, José Antonio (2016a). Oleoturismo en la Sierra de Gata y Las Hurdes (Cáceres): análisis de su potencial a través de un test de producto. International Journal of Scientific Management and Tourism, 2(1), 333-354.
Hernández, José Manuel, Di Clemente, Elide, López-Guzmán, Tomás, Campón, Ana María y Folgado, José Antonio (2016b). Oleoturismo: Una Nueva Oportunidad de Desarrollo Turístico y Territorial para Extremadura. En López, José Manuel y Martín, Daniel (Eds.), Aceite de Oliva Virgen Saber y Sabor de Extremadura (pp. 327-355). Junta de Extremadura.
Junta de Extremadura (2009). Guía de Rutas Gastronómicas de Extremadura. Consejería de Cultura y Turismo.
Lin, Yi-Chin y Chen, Chin-Chin (2014). Needs assessment for food and food services and behavioral intention of Chinese group tourists who visited Taiwan. Asia Pacific Journal of Tourism Research, 19(1), 1-16. https://doi.org/10.1080/10941665.2012.724017
López, José Manuel y Martín, Daniel (2016). Aceite de Oliva Virgen, Un Recurso para Extremadura. En López, José Manuel y Martín, Daniel (Eds.), Aceite de Oliva Virgen Saber y Sabor de Extremadura (pp.21-35). Junta de Extremadura.
López-Guzmán, Tomás y Sánchez-Cañizares, Sandra (2012). Culinary tourism in Córdoba (Spain). British Food Journal, 114(2-3), 168-179.
Martín, Daniel, Martínez, Manuel y Picón, Joaquín (2016). Situación del Sector Oleícola en Extremadura. En López, José Manuel y Martín, Daniel (Eds.), Aceite de Oliva Virgen Saber y Sabor de Extremadura (pp.37-61). Junta de Extremadura.
Martínez, Manuel (2016). Caracterización de aceites de oliva virgen elaborados en zonas oleícolas de Extremadura. Tesis de Doctorado. Universidad de Extremadura. España.
Millán, Genoveva y Agudo, Eva (2010). El turismo gastronómico y las Denominaciones de Origen en el sur de España: Oleoturismo. Un estudio de caso. Revista PASOS, 8, 91-112.
MAPA, Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (2018). Superficies y Producciones de cultivos Olivar - Aceite de Oliva Virgen: Superficies y Producciones de Cultivos. Análisis provincial de la producción según clases, 2018 (toneladas). Disponible en: https://www.mapa.gob.es/estadistica/pags/anuario/2019-Avance/CAPITULOSPDF/CAPITULO07/pdfc07_12.3.2.pdf (consultado el 15 de mayo de 2020).
MAPA, Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (2019). Encuesta sobre superficies y rendimientos de cultivos del 2019 (ESYRCE). Disponible en: https://www.mapa.gob.es/es/estadistica/temas/estadisticas-agrarias/boletin2019_tcm30-536911.pdf (consultado el 15 de mayo de 2020).
FAO, Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y Cultura (2020). FAOSTAT. Disponible en: http://www.fao.org/faostat/es (consultado el 10 de mayo de 2020).
Ortiz, José (2015). Eustaquio Blanco, La Cocina Extremeña, de la tradición a la modernidad. Gráficas Romero.
Pérez, Francisco, Hernández, Alejandro y Ruíz-Moyano, Santiago (2016). Microorganismo y Aceite de Oliva Virgen: Importancia y Utilidad. En López, José Manuel y Martín, Daniel (Eds.), Aceite de Oliva Virgen Saber y Sabor de Extremadura (pp. 228-243). Junta de Extremadura.
Pérez, Juan (2001): Cocina Regional Cocina Extremeña. Editorial Everest.
QSR International (2017). NVivo for Mac. Guía de primeros pasos. Disponible en: https://download.qsrinternational.com/Document/NVivo11forMac/11.4.0/es-MX/NVivo-for-Mac-Getting-Started-Guide-Spanish.pdf (consultado el 01 de junio de 2020).
Ruiz, Ignacio (2010). Análisis cuantitativo y cualitativo del significado del aceite de oliva. Una aproximación desde el punto de vista del consumidor. Tesis de Doctorado. Universidad de Granada. España https://digibug.ugr.es/handle/10481/5651.
Ruíz, Jorge (2016). Técnicas innovadoras para el aceite de oliva en la alta restauración. En López, José Manuel y Martín, Daniel (Eds.), Aceite de Oliva Virgen Saber y Sabor de Extremadura (pp. 285-291). Junta de Extremadura.
Torres-Ruiz, Francisco y Vega-Zamora, Manuela (2017). Los chefs españoles y los aceites de oliva. En Gómez-Limón, José y Parras, Manuel (coord.). Economía y comercialización de los aceites de oliva (pp. 275-287). Cajamar Caja rural.
Turismo en Extremadura (s.f.). Recetas Denominación de Origen Extremadura, disponible en: https://www.turismoenextremadura.es/recetas-denominacion-de-origen (consultado el 25 de marzo de 2020).
Villalón, Teclo y Plasencia, Pedro (1995). Cocina extremeña. Editorial Everest.
VV.AA. (2011). Atlas Ilustrado El Aceite de Oliva. Susaeta Ediciones.