Vermellos e laicos. A represión fascista do maxisterio coruñés (Sarmiento. Revista Galego-Portuguesa de Historia da Educación, 2022)
A depuración do maxisterio na provincia da Coruña, a partir de xullo de 1936 cando da comezo a guerra civil, é  o tema central que o profesor Narciso de Gabriel aborda de maneira exhaustiva nesta obra, para achegar unha análise precisa do proceso do que foron vítimas os mestres e as mestras e, por extensión, o sistema educativo que a Segunda República viña de construír desde 1931.