(untitled) (Sarmiento. Revista Galego-Portuguesa de Historia da Educación, 2023)
A obra A música represaliada. Unha foliada de memoria, coordinado baixo a batuta do investigador, mestre e músico arousán José Luis do Pico Orjais, e promovido pola Área de Memoria Histórica do Servizo de Patrimonio Documental e Bibliográfico da Deputación de Pontevedra, compila vinte e catro artigos que rescatan do esquecemento diferentes entidades e persoas relacionadas coa música que padeceron a represión franquista. Esta “partitura da memoria” ven acompañada de pezas musicais ás que se pode acceder a través do código QR incorporado na publicación. O libro procura recuperar a memoria de biografías que reflicten crimes do franquismo e poñer en valor o legado que estas persoas deixaron no exercicio do seu oficio, “porque cada composición recuperada é unha luz acendida na escuridade franquista” (Do Pico Orjais, 2023, p. 14).