Coñecemento e percepción dos futuros profesores sobre o impacto da produción animal no quecemento global
Contido principal do artigo
Resumo
O quecemento global do planeta acentuouse nas últimas décadas, como resultado da acción antrópica, e escribiuse moito sobre as súas causas e consecuencias. Pero recentemente o impacto da produción animal no cambio climático gañou certa notoriedade, impulsado polo documental Cowspiracy: The Sustainability Secret, aínda que é difícil avaliar o impacto desta película en Portugal. De feito, a produción animal, principalmente de rumiantes, é unha das principais causas do quecemento global, se non a principal, tamén relacionada coa degradación do solo, a contaminación do aire, a escaseza de auga e a súa contaminación e a perda de biodiversidade (Steinfeld et al. 2006). Así, neste estudo quixemos comprobar o coñecemento de 38 futuros profesores de dúas institucións de educación superior sobre a relación entre a produción animal e o quecemento global e como o clasifican no contexto doutras causas que tamén levan a este fenómeno. Os resultados, moi similares nos estudantes das dúas institucións, apuntan a unha desvalorización desta causa no contexto doutras, aínda que preto de 2/3 dos estudantes enquisados conseguen explicar, polo menos parcialmente, a relación referida. A devaluación mencionada permítenos sospeitar que este problema pode non ser abordado no contexto profesional futuro destes profesores coa relevancia que merece.
Palabras clave:
Descargas
Detalles do artigo
Citas
BAUMERT, K., HERZOG, T. & PERSHING, J. (2005). Navigating the Numbers Greenhouse Gas Data and International Climate Policy. Washington: World Resources Institute.
DELGADO, C., ROSEGRANT, M., STEINFELD, H., EHUI, S., & COURBOIS, C. (1999): Livestock to 2020: The next food revolution. Food, Agriculture, and the Environment Discussion. Nairobi: International Livestock Research Institute.
FIALA, N. (2009). The Greenhouse Hamburger. Scientifc American, 300 (2), 72-75. GLOBAL ENVIRONMENTAL ALERT SERVICE - GEAS (2012). Growing greenhouse gas emissions due to meat production. United Nations Environmental Programme (UNEP). Accessed, 17 June 2015. http://www.unep. org/pdf/unep-geas_oct_2012.pdf GOODLAND, R. & ANHANG, J. (2009). Livestock and Climate Change. What if the key actors in climate change are… cows, pigs, and chickens? Accessed, 17 June 2015. https://www.worldwatch.org/fles/pdf/Livestock%20and%20Climate%20Change.pdfHAYES, D. & HAYES, G. B. (2015). Cowed. New York: W. W. Norton & Company.
JOY. M. (2010). Why we love dogs, eat pigs and wear cows. An Introduction to Carnism. San Francisco (CA): Conari Press.
MILLER, G. T. & SPOOLMAN, S. E. (2012). Living in the Environment (17ª ed.). Andover: BROOKS/COLE. NIMAM, N. H. (2014). Defending Beef. The Case for Sustainable Meat Production. Hartford (VT): Chelsea Green Publishing.
POLLAN, M. (2009). O Dilema do Omnívoro. Lisboa: Publicações Dom Quixote. RANDERS, J. (2012). 2052. A Global Forecast for the Next Forty Years. White River Junction (VT): Chelsea Green Publishing. RELATÓRIO BRUNDTLAND - WORLD COMMISSION ON ENVIRONMENT AND DEVELOPMENT (1987). Our Common Future. Oxford: Oxford University Press. SCARBOROUGH, P., ALLENDER, S., CLARKE, D., WICKRAMASINGHE, K. & RAYNER, M. (2012). Modelling the health impact of environmentally sustainable dietary scenarios in the UK. European Journal of Clinical Nutrition, 66, 710-715.
STEINFELD, H., GERBER, P., WASSENAAR, T., CASTEL, V., ROSALES, M. & HAAN, C. (2006). Livestock´s long shadow. Environmental issues and options. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. Accessed, 17 June 2015. http:// www.europarl.europa.eu/climatechange/ doc/FAO%20report%20executive%20 summary.pdf ZOTTI, C. A. & PAULINO, V. T. (2009). Metano na produção animal: Emissão e minimização de seu impacto. Accessed, 15 May 2015.http:// www.iz.sp.gov.br/pdfs/1259324182.pdf