Contido principal do artigo

António Almeida
Escola Superior de Educação de Lisboa
Portugal
https://orcid.org/0000-0003-4010-4552
Vol. 02 Núm. 020 (2015), Educación ambiental e alteracións climáticas, Páxinas 205-220
DOI: https://doi.org/10.17979/ams.2015.02.020.1586
Recibido: maio 26, 2016 Aceptado: maio 26, 2016 Publicado: dec. 14, 2015
##submission.howToCite##

Resumo

O quecemento global do planeta acentuouse nas últimas décadas, como resultado da acción antrópica, e escribiuse moito sobre as súas causas e consecuencias. Pero recentemente o impacto da produción animal no cambio climático gañou certa notoriedade, impulsado polo documental Cowspiracy: The Sustainability Secret, aínda que é difícil avaliar o impacto desta película en Portugal. De feito, a produción animal, principalmente de rumiantes, é unha das principais causas do quecemento global, se non a principal, tamén relacionada coa degradación do solo, a contaminación do aire, a escaseza de auga e a súa contaminación e a perda de biodiversidade (Steinfeld et al. 2006). Así, neste estudo quixemos comprobar o coñecemento de 38 futuros profesores de dúas institucións de educación superior sobre a relación entre a produción animal e o quecemento global e como o clasifican no contexto doutras causas que tamén levan a este fenómeno. Os resultados, moi similares nos estudantes das dúas institucións, apuntan a unha desvalorización desta causa no contexto doutras, aínda que preto de 2/3 dos estudantes enquisados ​​conseguen explicar, polo menos parcialmente, a relación referida. A devaluación mencionada permítenos sospeitar que este problema pode non ser abordado no contexto profesional futuro destes profesores coa relevancia que merece.

Descargas

Os datos de descargas todavía non están dispoñibles.

Detalles do artigo

Citas

BAUMERT, K., HERZOG, T. & PERSHING, J. (2005). Navigating the Numbers Greenhouse Gas Data and International Climate Policy. Washington: World Resources Institute.

DELGADO, C., ROSEGRANT, M., STEINFELD, H., EHUI, S., & COURBOIS, C. (1999): Livestock to 2020: The next food revolution. Food, Agriculture, and the Environment Discussion. Nairobi: International Livestock Research Institute.

FIALA, N. (2009). The Greenhouse Hamburger. Scientifc American, 300 (2), 72-75. GLOBAL ENVIRONMENTAL ALERT SERVICE - GEAS (2012). Growing greenhouse gas emissions due to meat production. United Nations Environmental Programme (UNEP). Accessed, 17 June 2015. http://www.unep. org/pdf/unep-geas_oct_2012.pdf GOODLAND, R. & ANHANG, J. (2009). Livestock and Climate Change. What if the key actors in climate change are… cows, pigs, and chickens? Accessed, 17 June 2015. https://www.worldwatch.org/fles/pdf/Livestock%20and%20Climate%20Change.pdfHAYES, D. & HAYES, G. B. (2015). Cowed. New York: W. W. Norton & Company.

JOY. M. (2010). Why we love dogs, eat pigs and wear cows. An Introduction to Carnism. San Francisco (CA): Conari Press.

MILLER, G. T. & SPOOLMAN, S. E. (2012). Living in the Environment (17ª ed.). Andover: BROOKS/COLE. NIMAM, N. H. (2014). Defending Beef. The Case for Sustainable Meat Production. Hartford (VT): Chelsea Green Publishing.

POLLAN, M. (2009). O Dilema do Omnívoro. Lisboa: Publicações Dom Quixote. RANDERS, J. (2012). 2052. A Global Forecast for the Next Forty Years. White River Junction (VT): Chelsea Green Publishing. RELATÓRIO BRUNDTLAND - WORLD COMMISSION ON ENVIRONMENT AND DEVELOPMENT (1987). Our Common Future. Oxford: Oxford University Press. SCARBOROUGH, P., ALLENDER, S., CLARKE, D., WICKRAMASINGHE, K. & RAYNER, M. (2012). Modelling the health impact of environmentally sustainable dietary scenarios in the UK. European Journal of Clinical Nutrition, 66, 710-715.

STEINFELD, H., GERBER, P., WASSENAAR, T., CASTEL, V., ROSALES, M. & HAAN, C. (2006). Livestock´s long shadow. Environmental issues and options. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. Accessed, 17 June 2015. http:// www.europarl.europa.eu/climatechange/ doc/FAO%20report%20executive%20 summary.pdf ZOTTI, C. A. & PAULINO, V. T. (2009). Metano na produção animal: Emissão e minimização de seu impacto. Accessed, 15 May 2015.http:// www.iz.sp.gov.br/pdfs/1259324182.pdf